Περιγραφή :

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους στρουθιόμορφο πουλί, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από 16-18 εκατοστά. Το άνοιγμα της κάθε φτερούγας φτάνει τα 11,5 εκατοστά. Ζυγίζει γύρω στα 40 γραμμάρια. Ο γενικός χρωματισμός είναι καστανόξανθος, με άσπρη κοιλιά και διάστικτο στήθος. Στα πλάγια της ουράς ξεχωρίζουν λευκά φτερά και το τελείωμα των φτερών είναι λευκό και ιδιαίτερα ορατό κατά την πτήση. Οι φτερούγες της είναι μακριές και μυτερές με μια ασπριδερή ακμή στην άκρη των έξω πηδαλιωδών φτερών. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από το χαρακτηριστικό κοντό και στρογγυλεμένο λοφίο. Το ράμφος είναι μικρό και κωνικό.

Τροφικές Συνήθειες :

Σιταρήθρες τρέφονται τόσο με φυτικής όσο και με ζωικής προέλευσης τροφή. Προτιμούν σπόρους ζιζανίων και αγρωστωδών ειδών. Καταναλώνουν επίσης ασπόνδυλα όπως σκαθάρια, κάμπιες, αράχνες, σαρανταποδαρούσες, γαιοσκώληκες, και γυμνοσάλιαγκες.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Οι Σιταρήθρες απαντιούνται σε πεδινές εκτάσεις, σε εκτεταμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λίμνες, λιβάδια κ.α.. Προτιμούν να διαβιούν ανάμεσα σε χόρτα, σε εκτάσεις με καλλιέργειες δημητριακών ή σε χαμηλή βλάστηση. Αποφεύγουν τις δασικές εκτάσεις, ακόμη και περιοχές όπου φύονται μεμονωμένα δένδρα.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η μετάβαση σε πιο εντατικές μεθόδους καλλιέργειας θεωρείται ότι επηρεάζει τον πληθυσμό της σιταρήθρας. Επίσης η αύξηση της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων μειώνει τους πληθυσμούς των ασπόνδυλων τα οποία αποτελούν κύρια πηγή τροφής κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Στους άρπαγες του είδους συγκαταλέγονται σχεδόν όλα τα είδη της οικογένειας των Ιερακίδων (Falconidae). Οι νεοσσοί και τα αυγά συχνά γίνονται λεία από εδαφόβιους άρπαγες, όπως η αλεπού, το κουνάβι και τα φίδια.