Περιγραφή :

Έχει μήκος 33-39cm, άνοιγμα φτερούγων 80-95cm και βάρος 187-400gr. το αρσενικό και 200-480gr. το θηλυκό. Εμφανίζει αντίστροφο φυλετικό διμορφισμό, διακρίνεται εύκολα καθώς είναι το μοναδικό είδος που το λευκό πρόσωπό του έχει σχήμα καρδιάς, και στο στήθος της δεν έχει γραμμώσεις. Το πάνω μέρος του φτερώματος είναι χρυσοκαστανό-πορτοκαλόχρωμο με μικρά φαιά και λευκωπά στίγματα, ενώ το κάτω είναι λευκωπό. Πιο σπάνια ο χρωματισμός μπορεί να είναι σκουρότερος στο πάνω μέρος και χρυσίζον στο κάτω (Tyto alba guttata), με πολύ αραιά μικρά στίγματα. Έχει μακριά πόδια και οι ταρσοί φέρουν αραιό φτέρωμα.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με μικρού μεγέθους θηλαστικά, όπως μυγαλές, ασπάλακες, νυχτερίδες, σκίουρους, μυωξούς, τρωκτικά και νυφίτσες. Επίσης τρέφεται με μικρού μεγέθους πτηνά όπως σπουργίτια, ψαρόνια και τσίχλες, με σαύρες, φίδια, βατράχια, φρύνους και έντομα. Περιστασιακά τρέφεται με ψάρια όπως γριβάδι, πέστροφα και πέρκα, και με διάφορα ασπόνδυλα, όπως ισόποδα και γαιοσκώληκες. Τα άπεπτα υπολείμματα της λείας του τα αποβάλλει με τη μορφή σβώλων.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά θερμές περιοχές με χαμηλά υψόμετρα, ζει κοντά σε κατοικημένες περιοχές, φωλιάζει σε παλιά κτίσματα, στάβλους, και πιο σπάνια σε κουφάλες δέντρων, και τεχνητά ξύλινα κιβώτια. Σπάνια συναντιέται τη μέρα. Στην Ήπειρο δεν έχουν προσδιοριστεί σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες του είδους.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η καταστροφή των παλαιών κτισμάτων που λειτουργούν ως θέσεις φωλεοποίησης και η εντατικοποίηση της γεωργίας που καταστρέφει τους κρασπεδικούς βιότοπους που είναι ιδανικές θέσεις τροφοληψίας.