Περιγραφή :

Γενικά ασπρόμαυρο φτέρωμα, μαύρη πλάτη και μαύροι ώμοι. Διαθέτει σχετικά μεγάλο ράμφος και λαιμό, φέρει ραβδώσεις στα φτερά, λευκό τα πάνω τμήμα των φτερών και συνήθως εντελώς λευκό το τμήμα από χαμηλά στην πλάτη ως το ουροπήγιο που είναι εμφανές κατά τη διάρκεια πτήσης. Διαθέτει ελαφρά ροζ ή ελαφρά κόκκινο υπογάστριο. Υπάρχει φυλετικός διμορφισμός.Το αρσενικό φέρει κόκκινη κηλίδα στο πάνω τμήμα του κεφαλιού και γενικά το αρσενικό είναι πιο πολύχρωμο και μεγαλύτερο.Μήκος: 24 - 26 cmΒάρος: 105 – 112 gΆνοιγμα φτερών: 38 – 40 cm.

Τροφικές Συνήθειες :

Ο Λευκονώτης Δρυοκολάπτης είναι κυρίως εντομοφάγος. Τρέφεται με φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα που αναζητάει σε νεκρά ή προσβεβλημένα δέντρα. Τα αρσενικά άτομα έχουν μεγαλύτερο ράμφος και έτσι μπορούν να τρέφονται σε βαθύτερα σημεία μέσα στον κορμό, ενώ τα θηλυκά τρέφονται αναζητώντας έντομα στο φλοιό και επιφανειακά στον κορμό. Μερικές φορές καταναλώνουν και φυτική τροφή όπως άγρια κεράσια και άλλα φρούτα καθώς φουντούκια, βελανίδια κ.α.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Απαντά σε δάση πλατύφυλλων ή κωνοφόρων αλλά και σε μικτά από τα 0 έως 2000 m. Προτιμάει δάση πλατύφυλλων με μεγάλο αριθμό ώριμων αλλά και νεκρών, ιστάμενων ή κατακείμενων, δέντρων. Τον συναντάμε κοντά σε ποτάμια και ρέματα. Οι επικράτεια του Λευκονώτη καταλαμβάνει περιοχή εμβαδού 1 έως 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες απαντούν στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά: α) Όρη Αντιχάσια και Μετέωρα και β) Όρος Μαυροβούνι - Λάρισα.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η «εξυγίανση» των δασών, η απομάκρυνση νεκρών και κατακείμενων δέντρων. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν εχθροί του Λευκονώτη αλλά είναι ευάλωτος σε άρπαγες των αυγών και των νεοσσών. Τέτοιοι άρπαγες μπορεί να είναι τα κουνάβια και οι σκίουροι. Επίσης σημαντική απειλή αποτελεί ο κατακερματισμός και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων του.Σημαντικός περιοριστικός παράγοντας είναι η όχληση που υπάρχει σε δασικά οικοσυστήματα λόγω υλοτομικών δραστηριοτήτων.