Περιγραφή :

Η ενήλικη καρδερίνα είναι πολύχρωμο πουλί με χαρακτηριστικό κόκκινο και λευκό πρόσωπο και μαύρο «σκούφο» που εκτείνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα ενήλικα έχουν μήκος 12-13.5 εκατοστά από το ράμφος μέχρι την ουρά τους, άνοιγμα φτερών 21 - 25.5εκ και βάρος που κυμαίνεται από 14-19 γρ. Στο ενήλικο πουλί, η πλάτη και οι πλευρές του είναι καφέ, το κάτω μέρος του σώματος είναι λευκό, και η ουρά ασπρόμαυρη. Το ράμφος είναι μακρύ και πολύ μυτερό σε λευκοκίτρινο χρώμα με μια μικρή μαύρη κηλίδα τον χειμώνα στην άκρη του, ενώ την αναπαραγωγική περίοδο ασπρίζει εντελώς, ενώ τα πόδια αποκτούν σάρκινο χρώμα. Τόσο τα έφηβα, όσο και τα ενήλικα πουλιά φέρουν χαρακτηριστικές κίτρινες ραβδώσεις στα φτερά τους. Τα έφηβα πουλιά έχουν ολόμαυρη ουρά στην οποία καταλήγουν οι κίτρινες ραβδώσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τις καρδερίνες να ξεχωρίζουν από τα άλλα είδη της οικογένειας. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι παρόμοια.

Τροφικές Συνήθειες :

Η διατροφή τους ποικίλει και περιλαμβάνει κυρίως σπόρους και λιγότερο καρπούς (π.χ. γαϊδουράγκαθα, τσουκνίδες, νεράγκαθα, κεχρί, ηλιανθο, πικραλίδες, κολλιτσίδες, φυστίκια), καθώς και έντομα και αράχνες. Τα μικρά τρέφονται κυρίως με έντομα και λιγότερο με σπόρους. Επίσης τρέφονται με σπόρους από τα κουκουνάρια των πεύκων.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Οι καρδερίνες είναι συνήθως πουλιά που ζουν στις παρυφές των δασών και των καλλιεργειών, στους θαμνότοπους και στους κήπους των ημιαστικών περιοχών. Η καρδερίνα απαντιέται επίσης σε χέρσα χωράφια, σε ανοιχτά καλλιεργήσιμα λιβάδια με μικρά δέντρα και θάμνους, σε αραιούς δασότοπους, σε περιβόλια και σε κήπους, ενώ κατά τη περίοδο της μετανάστευσης μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και στην ψευδαλπική ζώνη. Επειδή το φυσικό τους περιβάλλον καταλαμβάνεται σταδιακά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τα πουλιά αυτά έχουν αρχίσει να αναπαράγονται και σε περιαστικές περιοχές.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Φυσικοί εχθροί, εκτός από τον άνθρωπο που με διάφορους τρόπους προσπαθεί να την αιχμαλωτίσει, είναι τα αρπακτικά πουλιά όπως η κουκουβάγια, η Τυτώ, το ξεφτέρι, το σαΐνι, τα γεράκια. Επίσης καταστροφές στις φωλιές παρατηρούνται από τις καρακάξες, τα ποντίκια αλλά και τα φίδια.