Περιγραφή :

Έχει μήκος 46-56 εκ., άνοιγμα φτερούγων 78-90 εκ. και βάρος 605-1.330 γρ. το αρσενικό και 540-1.000 γρ. το θηλυκό. Το αρσενικό έχει κεφάλι και λαιμό καστανόφαια. Στήθος, πάνω μέρος του σώματος και πλευρές γκρίζα. Κοιλιά λευκωπή, ουροπήγιο και κάτω μέρος της ουράς μαύρα. Καλυπτήρια φτερούγων καφεκόκκινα. Ράμφος γκρίζο, πόδια κίτρινα. Κάτοπτρο μαύρο, λευκό και καστανό. Ο λευκός χρωματισμός του κατόπτρου είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά την πτήση. Το θηλυκό μοιάζει με το αντίστοιχο φύλο της πρασινοκέφαλης. Διαφέρει όμως από το λευκό χρωματισμό του κατόπτρου και τον ανοιχτό κίτρινο χρωματισμό των ποδιών.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι είδος σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγο, τρέφεται με βλαστούς, σπόρους, μαλακές ρίζες κλπ, αλλά ταΐζει τους νεοσσούς και με ζωικά είδη (προνύμφες εντόμων, ασπόνδυλα, μαλάκια κλπ).

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε μεγάλους ανοιχτούς υγρότοπους (λίμνες γλυκού νερού, παράκτια έλη με έντονη βλάστηση και εκβολές ποταμών συχνά καλυμμένους με βλάστηση). Φωλιάζει στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνά κα-λάμια, στις παρυφές ρηχών νερών. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος απειλείται από τη δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων του, όπως επίσης και από τα αρπακτικά πουλιά(γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφους, αετούς, κουρούνες,γλάρους,κίσσες) και τα σαρκοφάγα θηλαστικά (Vulpes vulpes, Martes martes).