Περιγραφή :

Έχει μήκος 42-50 εκ., άνοιγμα φτερούγων 71-85 εκ. και βάρος 760-990 γρ. το αρσενικό και 600-800 γρ. το θηλυκό. Το αρσενικό διακρίνεται από το καστανέρυθρο κεφάλι και τη χρυσοκίτρινη λωρίδα στο μπροστινό μέρος του, η οποία εκτείνεται μέχρι την κορυφή. Πάνω μέρος του σώματος, πλευρές και ουρά γκρίζα. Στήθος ροδίζον, κοιλιά λευκωπή και το κάτω μέρος της ουράς μαύρο. Ράμφος και πόδια γκριζογάλανα. Κάτοπτρο πρασινόμαυρο το οποίο χωρίζεται από τα λευκά καλυπτήρια με μία μαύρη λωρίδα. Το θηλυκό μοιάζει με το αντίστοιχο φύλο της πρασινοκέφαλης, διακρίνεται όμως από το μικρότερο μέγεθος του σώματος, το γκριζογάλανο ράμφος, τους ανοιχτόχρωμους ώμους, την πιο οξύληκτη ουρά και τον πιο σκούρο χρωματισμό.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι είδος φυτοφάγο τρέφεται με φύλλα, βλαστούς, βολβούς και ριζώματα, επίσης περιστασιακά με καρπούς και ζωικούς οργανισμούς.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε υδάτινες πεδινές περιοχές αλλά και σε υφάλμυρους κόλπους κοντά σε ακτές. Προτιμά περιοχές με άφθονη βλάστηση. Κατά τη μετανάστευση χρησιμοποιεί τις θαλάσσιες παράκτιες περιοχές ως σταθμούς σίτισης και ανάπαυσης. Φωλιάζει στο έδαφος σε πυκνή βλάστηση κοντά σε νερό (απόσταση μικρότερη από 250 μ.). Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια, στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος απειλείται από τη δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων του, όπως επίσης και από τα αρπακτικά πουλιά (γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφοι, αετοί) και τα σαρκοφάγα θηλαστικά όπως η αλεπού και το κουνάβι.