Περιγραφή :

Έχει μήκος 51-62 εκ., άνοιγμα φτερούγων 79-87 εκ. και βάρος 900-1300 γρ. το αρσενικό και 800-900 γρ. το θηλυκό. Διαγνωστικά της στοιχεία είναι ο μακρύς λαιμός και η μακριά και οξύληκτη ουρά. Στο αρσενικό το στήθος και το κάτω μέρος του λαιμού είναι λευκά. Ο χρωματισμός αυτός εκτείνεται προς τα πάνω σχηματίζοντας μία στενή λωρίδα, πολύ ευδιάκριτη από το σκούρο καστανό χρώμα του κεφαλιού. Πάνω μέρος του σώματος και πλευρές γκρίζες, ενώ η κοιλιά λευκωπή. Κάτω μέρος της ουράς μαύρο, ράμφος γκρίζο και πόδια γκριζομπλέ. Κάτοπτρο πράσινο με καστανωπό χρωματισμό και με μία στενή ωχροκίτρινη λωρίδα στο πάνω μέρος, ενώ στο κάτω έχει δύο στενές λωρίδες, μία μαύρη και μία λευκή. Το θηλυκό διακρίνεται από το γκρίζο του ράμφος.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται με σπόρους και μίσχους υδρόβιων φυτών, καθώς επίσης και με μαλάκια, σκαθάρια, σαλιγκάρια, ψάρια, μικρά καρκινοειδή, έντομα και τις προνύμφες τους. Αναζητά την τροφή της στα πλημμυρισμένα χωράφια με ρύζι σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και άλλα δημητριακά.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε υδάτινες πεδινές περιοχές όπως λίμνες γλυκού νερού αλλά και σε υφάλμυρα παράκτια έλη με έντονη βλάστηση και λασπώδη σημεία. Προτιμά περιοχές με άφθονη βλάστηση γύρω από το νερό. Όπως επίσης λασπώδη σημεία και ρηχές λίμνες κοντά σε δασώδεις περιοχές. Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Καταφουρκο και Κορακονήσια, στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος απειλείται από τη δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων του, όπως επίσης και από τα αρπακτικά πουλιά (γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφους, αετούς, κουρούνες,γλάρους,κίσσες) και τα σαρκοφάγα θηλαστικά.