Περιγραφή :

Έχει μήκος 140-175 εκ., άνοιγμα φτερούγων 245-295 εκ., ράμφος 25-40 εκ. και βάρος 10-11 χγρ. Ο γενικός χρωματισμός του φτερώματος είναι λευκός με ροδόχρωες αποχρώσεις. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής η περιοχή μπροστά από το κεφάλι αποχτά ροζ χρώμα. Τα πρωτεύοντα φτερά είναι μαύρα, τα μάτια κόκκινα και τα πόδια κιτρινορόζ χρώματος, ενώ κατά την αναπαραγωγή γίνονται κοκκινωπά.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια. Αυτά μετά την σύλληψη αποθηκεύονται στη σακούλα της κάτω σιαγόνας και στη συνέχεια, όταν το πτηνό βρίσκεται στην ξηρά, αποβάλλονται και ξανατρώγονται. Οι ημερήσιες του απαιτήσεις φθάνουν τα 900-1.200 γρ. τροφής. Τρέφεται κυρίως σε υγρότοπους (λίμνες) γλυκού νερού, αλλά και σε παράκτιους υγροτόπους με λιμνοθάλασσες.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ο Ροδοπελεκάνος προτιμά κυρίως υδάτινους όγκους με πλούσια ιχθυοπανίδα. Ζει σε αβαθείς λίμνες με άφθονη υδρόβια βλάστηση. Απαντάται επίσης σε όχθες μεγάλων ποταμών και ακτές θαλασσών. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η κακή διαχείριση των νερών, η ρύπανση, τα μπαζώματα η επέκταση των υδατοκαλλιεργειών, η όχληση από ψαράδες κλπ), προκαλούν κάποια προβλήματα στο είδος.