Περιγραφή :

Το πετροκούναβο είναι ένα μικρό θηλαστικό. Διαθέτει πυκνή και μαλακή γούνα χρώματος καστανού-μαύρου, καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Το χρώμα και το μήκος του τριχώματος του μεταβάλλεται ανάλογα την εποχή. Η κάτω πλευρά του σώματός του είναι ελαφρώς ανοιχτότερου χρωματισμού απ’ ότι το επάνω μέρος του. Ο λαιμός του έχει χαρακτηριστικό άσπρο ως ελαφρώς κιτρινωπό χρωματισμό ο οποίος εκτείνεται έως τα μπροστινά πόδια. Έχει τριγωνικό κεφάλι, και τα αυτιά είναι μικρά και στρογγυλευμένα. Το ρύγχος του είναι άτριχο χρώματος ροζ-καφέ ενώ τα μάτια του είναι μαύρα. Έχει μακρύ και λεπτό σώμα και σχετικά κοντά πρόσθια άκρα. Τα αρσενικά είναι σχετικά μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το βάρος του πετροκούναβου κυμαίνεται από 1,1-2,3 χιλιόγραμμα, ενώ το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 12 εκατ. Το μήκος του από το κεφάλι ως την άκρη του σώματος κυμαίνεται από 40 έως 50 εκατ. Ενώ το μήκος της ουρά του κυμαίνεται από 22 ως και 32 εκατ.

Τροφικές Συνήθειες :

Το Πετροκούναβο τρέφεται κυρίως τη νύχτα. Είναι παμφάγο και καιροσκοπικό είδος. Προτιμά όμως να τρέφεται με πτηνά και μικρά θηλαστικά όπως, ποντίκια, σκίουρους. Τρέφεται με ότι είναι εποχιακά διαθέσιμο όπως αυγά, σαύρες, βάτραχους, ασπόνδυλα, έντομα, αμφίβια κ.α. Συχνά όμως θα συμπληρώσει τη διατροφή του με λαχανικά και φρούτα όπως καρύδια, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στα κεράσια. Συχνά παρατηρούνται επιθέσεις σε αγροκτήματα, όπου διατηρούνται πουλερικά, περιστέρια, κουνέλια και διάφορα άλλα μικρά οικόσιτα ζώα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Είναι δασόβιο είδος. Προτιμά ανοιχτά δάση φυλλοβόλων και βραχώδεις εξάρσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε υψόμετρο ως 4.000 μ κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Επίσης απαντάται σε ανοιχτές εκτάσεις όπως λιβάδια, γεωργικές εκτάσεις, χαλαρούς θαμνότοπους, και πολύ συχνά κοντά σε οικισμούς ή ακόμα και μέσα σε κτήρια. Οι συνήθεις όμως φυσικές περιοχές τις οποίες τα πετροκούναβα διαβιούν, περικλείουν στην έκτασή τους ή γειτνιάζουν με εγκαταλελειμμένες τρύπες, κουφάλες δέντρων και ρωγμές βράχων.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Κύριοι θηρευτές του είδους είναι η αλεπού και τα μεγάλα νυκτόβια αρπακτικά όπως ο μπούφος. Επίσης τα πετροκούναβα πέφτουν συχνά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.