Περιγραφή :

Έχει μήκος 95-110 εκ., άνοιγμα φτερούγων 180-218 εκ., και βάρος 2.610-4.400 γρ. το αρσενικό και 2.275-3.900 γρ. το θηλυκό. Το φτέρωμα είναι λευκό με εξαίρεση τα ερετικά φτερά, τα οποία είναι μαύρα. Το ράμφος και τα πόδια είναι κόκκινα. Η ουρά είναι κοντή και αποστρογγυλωμένη. Κατά την πτήση τα πόδια προεξέχουν από την ουρά.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με διάφορα έντομα, σκουλήκια, βατράχια, μικρά τρωκτικά, σαύρες, φίδια, αυγά και νεοσσούς πτηνών. Τρέφεται μοναχικά ή σε κοπάδια στα ρηχά στάσιμα νερά σε λιμνοθάλασσες, λιμνούλες, ρεματιές, έλη, και σε πλημμυρισμένες περιοχές, υγρά λιβάδια αλλά και σε στεγνές καλλιέργειες.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε έλη ή γεωργικές καλλιέργειες (κυρίως ρυζιού, βαμβακιού, τριφυλλιού) κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Φωλιάζει σε ψηλά δένδρα, στέγες σπιτιών ή εκκλησιών και ξύλινους στύλους. Χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια την ίδια φωλιά, η κατασκευή της οποίας γίνεται και από τα δύο μέλη του ζεύγους. Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο και στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η συρρίκνωση και αλλοίωση ενδιαιτημάτων ιδιαίτερα η αποστράγγιση των υγρών λιβαδιών και των πλημμυρισμένων πεδινών εκτάσεων. Επίσης από τη χρήση αγροχημικών στις καλλιέργειες. Καθώς και από τα ατυχήματα κατά τη μετανάστευση των νεαρών στα σύρματα της Δ.Ε.Η.