Περιγραφή :

Έχει μήκος 27-31 εκ. και βάρος 339 γρ. το αρσενικό (εύρος 186-493 γρ.) και 260 γρ. το θηλυκό (εύρος 146-375 γρ.). Ο γενικός χρωματισμός του φτερώματος είναι σκούρος γκρίζος προς μαύρος, ενώ γίνεται γκριζόφαιος με μπλε μεταλλική ανταύγεια στις φτερούγες και στο λαιμό. Διακρίνεται από μία επίμηκες λευκή λωρίδα στις πλευρές, το λευκό χρωματισμό στο κάτω μέρος της ουράς, το κόκκινο ράμφος, που στο άκρο είναι κίτρινο, τον κόκκινο χρωματισμό του μετώπου και από τα ελαιοπράσινα πόδια, με κόκκινους δακτυλίους πάνω από τον ταρσό. Τα δάκτυλα δεν έχουν λοβούς. Τα νεαρά άτομα είναι καστανά με καστανοπράσινο ράμφος. Πετάει κοντά στην επιφάνεια του νερού με τα πόδια προς τα κάτω.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι είδος παμφάγο. Τρέφεται με φυτά, σκουλήκια, γράστεις, έντομα, αυγά ψαριών. Σπάνια καταδύεται.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Είναι είδος μοναχικό και χωροκρατικό. Η περιοχή ενδημίας έχει έκταση 122 τετρ. μ. σε καλής ποιότητας ενδιατήματα. Απαντάται σε μικρού μεγέθους υδατοσυγκεντρώσεις, μικρές λίμνες, και όχθες ποταμών. Αποφεύγει ολιγοτροφικά και αλμυρά ύδατα. Φωλιάζει στα άκρα λιμνών, ποταμών και ελών, σε επιπλέουσες εξέδρες από νεκρή βλάστηση, στο έδαφος κοντά σε νερό ή σε καλαμώνες. Σπάνια φωλιάζει σε θάμνους ή δέντρα. Το ζευγάρι κατασκευάζει περισσότερες από δύο φωλιές στην ίδια περιοχή. H φωλιά αποτελείται από οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό, ενώ είναι καλά κρυμμένη στο έδαφος, κάτω από πυκνή βλάστηση, κοντά στο νερό. Tο αρσενικό κουβαλάει τα υλικά και το θηλυκό τη χτίζει. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος απειλείται από τη συρρίκνωση των βιοτόπων του, όπως επίσης και από τα αρπακτικά πουλιά γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφους, αετούς, κουρούνες,γλάρους,κίσσες) και τα σαρκοφάγα θηλαστικά.