Περιγραφή :

Έχει μήκος σώματος 23-26 εκατοστά (ράμφος 3-4½ εκ.). Διαγνωστικά της στοιχεία είναι το μακρύ κόκκινο και κυρτό προς τα κάτω ράμφος και οι ασπρόμαυρες εγκάρσιες λωρίδες στα πλευρά. Το πάνω μέρος του φτερώματος είναι καστανό με μαύρα στίγματα. Τα πλαϊνά του κεφαλιού, ο λαιμός και το στήθος έχουν σταχτογάλανο χρώμα. Τα πόδια είναι ερυθρωποκαστανά. Τα κάτω καλυπτήρια της ουράς είναι υπόλευκα.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφετε με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια, καρκινοειδή, μικρά οστρακοειδή και άλλα μαλάκια, δραστηριοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρέφεται με έντομα και μαλάκια που βρίσκει ψάχνοντας στο λασπώδες έδαφος και στα ρηχά νερά. Επίσης με μικρά ψάρια, βατράχια και νεκρά μικρά θηλαστικά.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Η Νεροκοτσέλα προτιμά πυκνή, υδροχαρή βλάστηση, καλαμιώνες και λυγαριές, τέλματα με πολλή βλάστηση, τάφρους, σύρτες ποταμών και λίμνες. Φωλιάζει πάνω από τα ρηχά νερά στα βούρλα και τα καλάμια. Για την κατασκευή της φωλιάς χρησιμοποιεί χόρτα, φύλλα και βλαστούς φυτών. Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος είναι ευάλωτο σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. πάγος ή σοβαρές πλημμύρες).