Περιγραφή :

Έχει μήκος 90-105 εκ., άνοιγμα φτερούγων 173-205 εκ. και βάρος 3.000 γρ. περίπου. Διαφέρει από το λευκοπελαργό, στο μαύρο χρωματισμό του με εξαίρεση την κοιλιά, η οποία είναι λευκή. Το ράμφος των ώριμων είναι κόκκινο, ενώ των νεαρών είναι σκούρο ελαιοκαφέ προς μαύρο.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται σε ρηχά ποτάμια και ρυάκια, λιμνούλες, έλη και υγρά λιβάδια κυρίως με ψάρια, αμφίβια, καρκινοειδή και υδρόβια έντομα και λιγότερο με ερπετά και μικρά θηλαστικά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τρέφονται σε αβαθείς λίμνες σχηματίζει μεγάλα σμήνη.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Είναι μοναχικό είδος. Απαντάται κυρίως σε δάση ή βάλτους και έλη που γειτνιάζουν με δάση. Φωλιάζει μοναχικά σε ώριμα, αδιατάρακτα δάση, μικτά ή αμιγή, φυλλοβόλα ή κωνοφόρα δάση με ξέφωτα. Η φωλιά είναι μεγάλη πλατφόρμα που κατασκευάζεται σε δέντρα με επίπεδη κορυφή και αρκετά πλατιά κώμη ώστε να συγκρατεί την κατασκευή. Φωλιάζει επίσης σε βράχια και φαράγγια. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η υποβάθμιση των δασικών ενδιαιτημάτων που φωλιάζει λόγω αποδάσωσης, διάνοιξης δασικών δρόμων σε απρόσιτες δασικές περιοχές και συνεπακόλουθης όχλησης καθώς και κοπής των μεγάλων ώριμων ή νεκρών δέντρων στα οποία φωλιάζει. Η αποστράγγιση εποχικών λιμνών και ελών γλυκού νερού, μικρών παράκτιων υγροτόπων και η χρήση αγροχημικών.