Περιγραφή :

Έχει μήκος 36-41 εκ. (περιλαμβανομένου ράμφους περ. 8 εκ.). Άνοιγμα φτερών: 77 - 88 εκ.. Το ράμφος της έχει πάντα λεπτό και μυτερό άκρο. Τα πόδια της είναι σκούρα γκρίζα. Η ουρά της είναι λευκή με τέσσερις ή πέντε σχετικά λεπτές σκούρες ραβδώσεις. Δεν έχει καθόλου σταυρωτά φτερά στο στήθος, στα πλευρά και στην κοιλιά. Τα καλυπτήρια της κάτω φτερά και τα μασχαλιαία είναι πάντα λευκά. Η κορώνα είναι καφετιά με λεπτές γραμμές.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται με σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα επίσης με καβούρια και μαλάκια. Αναζητά την τροφή της στη λάσπη ή σε πολύ μαλακό έδαφος.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Η Λεπτομύτα προτιμά παράκτιους υγρότοπους και κυρίως λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους, ρηχά λασποτόπια, αμμώδεις ακτές κ.ά. Απαντάται σπανιότερα σε εσωτερικά νερά (λίμνες γλυκού νερού, υγρολίβαδα). Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια στις οποίες είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η κακοδιαχείριση των νερών σε υγροτόπους (αποξηράνσεις, μπα-ζώματα κλπ). Η όχληση μπορεί επίσης να αποτελεί τοπικά σημαντικό πρόβλημα.