Περιγραφή :

Το μήκος του σώματός του είναι 60-75 εκατοστά εκ’ των οποίων περίπου τα οκτώ ανήκουν στην ουρά του. Το βάρος του εξαρτάται από την περιοχή και τα τροφικά διαθέσιμα και κυμαίνεται από 3-5 κιλά. Τα αυτιά του έχουν μήκος συνήθως 9,4-10,2 εκ. (στις ξηροθερμικές περιοχές μπορεί να φτάσουν και τα 12 εκ.) και οι άκρες τους είναι μαύρες. Το τρίχωμα του είναι χρώματος κίτρινο-καφετί προς γκρίζο-καφετί, ενώ το κάτω μέρος του σώματος είναι γκρίζο-λευκό. Η ουρά είναι χρώματος σκούρου καφέ στο άνω μέρος και λευκή στο κάτω. Το ρύγχος είναι καφετί και γύρω στα μάτια δημιουργείται ανοιχτού χρώματος δακτύλιος. Το χειμερινό τρίχωμα είναι περισσότερο γκριζωπό.

Τροφικές Συνήθειες :

Ο λαγός είναι χορτοφάγος και πολύ εκλεκτικός στην επιλογή της τροφής του. Τρέφεται με μικρές ποσότητες από μεγάλο φάσμα φυτικών ειδών που εξαρτάται από τις εποχές του έτους. Το καλοκαίρι τρέφεται κυρίως με φύτρες ποωδών η ψυχανθών, αγρωστώδη, κονδύλους, φρούτα η μπουμπούκια, λαχανικά, φύλλα από καρπούς δημητριακών κ.α.. Το χειμώνα τρέφεται με φύλλα θάμνων, φλοιούς ή ακόμα και βλαστάρια νεαρών κωνοφόρων. Επίσης καταναλώνει τα κόπρανά του αυτά που δημιουργούνται στο τυφλό έντερο, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως κοπρανοφαγία.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ο λαγός είναι ένα προσαρμοστικό ζώο και απαντιέται σε μία ποικιλία βιοτόπων, από τα πολύ χαμηλά νησιωτικά οικοσυστήματα ως τα ψηλά ψευδαλπικά. Προτιμά τους ανοικτούς βιότοπους, τους εγκαταλελειμμένους αγρούς και τις γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύουν με φυσικούς φυτοφράκτες, λόχμες και δάση. Επίσης απαντάται σε ανοιχτά δάση και ανοιχτούς θαμνότοπους.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Οι φυσικοί εχθροί του λαγού είναι σχεδόν όλα τα αρπακτικά είδη των θηλαστικών (Κυνίδες, Αιλουρίδες, Ικτίδες, κ.α.) και των πτηνών (Αετίδες, Ιερακίδες, Γλαυκίδες κ.ά.).Επίσης οι ασθένειες αποτελούν σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας για το είδος, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.