Περιγραφή :

Έχει μήκος 42-49 εκ., άνοιγμα φτερούγων 67-75 εκ. και βάρος 850-1228 γρ. το αρσενικό και 760-1120 γρ. το θηλυκό. Το αρσενικό διακρίνεται από το σκούρο καστανό χρωματισμό του κεφαλιού και του πάνω μέρους του λαιμού, σε αντίθεση με το μαύρο στήθος και τον ανοιχτό γκρίζο χρωματισμό του υπολοίπου σώματος. Πλατιά γκριζωπή λωρίδα κατά μήκος των φτερούγων. Έχει μαύρο ράμφος, το άκρο του οποίου είναι ανοιχτό μπλε. Το θηλυκό διακρίνεται από το ανοιχτό καφέ κεφάλι και τον ανοιχτό μπλε δακτύλιο μπροστά στο γκρίζο ράμφος.

Τροφικές Συνήθειες :

Έχει ευρύ διαιτολόγιο, το οποίο αποτελείται από σπόρους, μίσχους υδρόβιων φυτών, αλλά και σπόρους και βλαστούς άλλων φυτών. Επίσης τρέφεται με διάφορα μαλάκια, σκαθάρια, σαλιγκάρια, καρκινοειδή, έντομα και τις προνύμφες τους.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε μεγάλους ανοιχτούς υγρότοπους (λίμνες γλυκού νερού, παράκτια έλη με τη έντονη βλάστηση και εκβολές ποταμών) συχνά καλυμμένους με βλάστηση. Προτιμά περιοχές με άφθονη βλάστηση Φωλιάζει στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνά καλάμια, στις παρυφές ρηχών νερών.Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Καταφουρκο και Κορακονήσια, στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Το είδος απειλείται από τη συρρίκνωση των βιοτόπων του, όπως επίσης και από τα αρπακτικά πουλιά (γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφοι, αετοί) και τα σαρκοφάγα θηλαστικά (αλεπού, κουνάβι). Τέλος είναι ευαίσθητο τη γρίπη των πτηνών.