Περιγραφή :

Έχει μήκος 44-51 εκ., άνοιγμα φτερών 84-100εκ και βάρος 418-645 γρ το αρσενικό και 383-604 γρ το θηλυκό. Έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με τη σταχτοκουρούνα, αλλά διαφέρει στο ότι το φτέρωμα είναι εντελώς μαύρο, με πράσινο και μπλε-μωβ γυαλιστερόΤο κεφάλι, ο λαιμός, τα φτερά, η ουρά και τα πόδια είναι μαύρα. Το ράμφος της είναι κοντό, χοντρό, ελαφρώς γυρτό στην άκρη του και μαύρου χρώματος.

Τροφικές Συνήθειες :

Η κουρούνα τρέφεται με μια αρκετά μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Βρίσκει την τροφή της συνήθως στο έδαφος, τα δέντρα ή τους θάμνους, όπου αναζήτα διάφορα έντομα, όπως γρύλους, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και αράχνες. Συχνάζει κοντά σε παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές οπού αναζητεί νεκρά ψάρια, μικρά ερπετά, αμφίβια αλλά και όστρακα τα οποία σπάει με το ισχυρό της ράμφος ή πετώντας τα από ψηλά. Επίσης, απαντάται σε σκουπιδότοπούς όπου αναζητά τροφή στα διάφορα αστικά απορρίμματα. Η κουρούνα επίσης τρέφεται με διάφορα άγρια ή καλλιεργήσιμα φρούτα και καρπούς, αυγά και νεοσσούς διαφόρων πουλιών, με μικρά θηλαστικά όπως νεογέννητα αρνιά και ψοφίμια.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Καταλαμβάνει ευρύ φάσμα των οικοτόπων. Επιδημητική σε ανοιχτές δασωμένες και αγροτικές περιοχές, προάστια και μεγάλα πάρκα πόλεων. Επεκτείνεται σε πολλά νησιά από όπου άλλοτε απουσίαζε.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Οι Βιολογικοί εχθροί της είναι πολύ λίγοι ως ανύπαρκτοι.