Περιγραφή :

Είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας. Έχει μήκος 77-94 εκ., άνοιγμα φτερούγων 121-149 εκ. και βάρος 2,3-3,2 χγρ. Χαρακτηριστικό του είδους είναι το μεγάλο μέγεθος και σε αντίθεση με το γενικό μαύρο χρωματισμό του το λευκό χρώμα των παρειών και του πηγουνιού. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής διαγνωστικό στοιχείο αποτελεί η εμφάνιση δύο λευκών κυκλικών περιοχών στο πίσω μέρος των πλευρών. Κατά την ανάπαυση οι φτερούγες μένουν μισάνοιχτες.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με ψάρια μήκους 10-36 εκ. που συλλαμβάνει με κατάδυση σε βάθος 3-9 μ. από την επιφάνεια του νερού. Οι ημερήσιες απαιτήσεις σε τροφή φθάνουν τα 425-700 γρ.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά ανοιχτές υδάτινες περιοχές (συχνά απαντάται και στη θάλασσα) και κουρνιάζει σε βραχονησίδες. Φωλιάζει κατά αποικίες, συχνά με διάφορα είδη ερωδιόμορφων, σε συστάδες υδροχαρών δέντρων (ιτιές, λεύκες, αρμυρίκια). Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια, στη λίμνη των Ιωαννίνων στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Πνιγμός από τυχαία παγίδευση τους σε δίχτυα ψαράδων.