Περιγραφή :

Η Κεδρότσιχλα είναι το δεύτρο σε μέγεθος είδος τσίχλας που συναντάμε στην χώρα μας. Έχει μακριά ουρά και χαρακτηριστική όρθια στάση. Το αρσενικό και το θηλυκό είναι όμοια σε εμφάνιση, με γκρι-καφέ μέρη, ένα κιτρινωπό χρώμα στους γλουτούς και τα υπόλευκα κάτω τμήματα σημειώνονται με έντονες, ακανόνιστες μαύρες κηλίδες. Τα φτερά πτήσης είναι γκρι, με ωχρές ακμές, και το άκρο της ουράς είναι υπόλευκο. Το κάτω μέρος των καλυπτήριων των φτερούγων είναι λευκά.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται με έντομα ασπόνδυλα, σπόρους και χυμώδεις καρπούς όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με τα διαθέσιμα. Κατά περιόδους είναι δυνατόν να τρέφεται μόνο με καρπούς όταν τους βρίσκει σε αφθονία όπως π.χ. τα μήλα. Είναι δε τόσο μεγάλη η προτίμηση του είδους σε αυτή την τροφή, που η αφθονία σε μήλα μίας περιόδου εξασφαλίζει και την έντονη παρουσία του σε μία περιοχή. Αναζητά την τροφή της στο έδαφος, στα δέντρα και τους θάμνους. Επίσης συλλαμβάνει έντομα στον αέρα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Είναι δασόβιο είδος και ζει σε διαφόρους τύπους δασών, σε κήπους και πάρκα μεγάλων πόλεων στην βόρεια Ευρώπη. Φωλιάζει σε αποικίες μέσα στην κόμη των δέντρων. Τη συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες και σε θαμνότοπους κοντά σε δάση.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Όπως όλα τα μικρά πουλιά, η θνησιμότητα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είναι υψηλή. Οι φυσικοί της είναι τα αρπακτικά πχ, το Σαΐνι, ο Πετρίτης και από τα κορακοειδή κυρίως η Καρακάξα κατά την περίοδο της ωοτοκίας. Ο πληθυσμός του είδους μπορεί τοπικά να παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά δεν αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές.