Περιγραφή :

Έχει μήκος 40 με 44 εκατοστά, το μισό είναι η ουρά και άνοιγμα φτερών 52 με 62 εκατοστά. Το αρσενικό έχει βάρος 127-290 γρ. και το θηλυκό 133-268γρ. Ο λαιμός, το κεφάλι, και το στήθος είναι μαύρα με ίχνη μεταλλικού μπλε και μοβ. Οι άκρες των φτερών και τα φτερά στον ώμο έχουν καθαρό λευκό χρώμα και τα υπόλοιπα φτερά έχουν μαύρο χρώμα με πράσινες και βιολετί αποχρώσεις. Η ουρά είναι μαύρη με μεταλλικές πράσινες αποχρώσεις και άλλα ιριδίζοντα χρώματα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπορούν να θεωρηθούν η μακριά ουρά και η διαμόρφωση των δαχτύλων από τα οποία τα τρία κατευθύνονται προς τα εμπρός και το ένα προς τα πίσω. Το ράμφος είναι επίμηκες, ισχυρό και δεν είναι γαμψό. Το φθινόπωρο η ζωή τους παίρνει κοινωνική μορφή. Παρατηρούνται ομάδες από 10-15 άτομα που ψάχνουν για την τροφή τους.

Τροφικές Συνήθειες :

Η Καρακάξα ανήκει στα παμφάγα είδη και μπορεί να σιτιστεί με αρκετά μεγάλη ποικιλία τροφής. Τρέφεται στο έδαφος, στα δέντρα ή στους θάμνους, όπου αναζήτα διάφορα έντομα, όπως γρύλους, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, αράχνες και νεοσσούς ή αυγά από μικρά πουλιά. Ακόμα συχνάζει σε παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές οπού αναζητεί ψάρια, μικρά ερπετά και αμφίβια. Στην ευρύτατη ποικιλία τροφών της καρακάξας συγκαταλέγονται διάφορα άγρια ή καλλιεργήσιμα φρούτα, τα αυγά αλλά και οι μικροί νεοσσοί διαφόρων πουλιών, μικρά θηλαστικά και ψοφίμια.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά τις ανοικτές εκτάσεις με διάσπαρτα δέντρα και τις άκρες των δασικών εκτάσεων. Συχνά τη συναντάμε κοντά σε δρόμους και σκουπιδότοπους. Έχει την τάση να αναπαράγεται γύρω από αγροκτήματα και χωριά και στις αστικές περιοχές , όπου υπάρχουν δέντρα, θάμνοι και ανοιχτοί χώροι.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Είναι είδος που δεν απειλείται ούτε διατρέχει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο.