Περιγραφή :

Η πεδινή πέρδικα έχει γενικά γκριζοκαφέ χρώμα με γκρίζο ράμφος. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό φέρουν καστανοπορτοκαλί λωρίδες στα πλευρά και στις άκρες της ουράς. Το αρσενικό έχει πορτοκαλί – καστανό πρόσωπο και σκούρα κηλίδα στο στήθος, ενώ το θηλυκό έχει γκριζωπό πρόσωπο και συχνά λείπει η σκούρα κηλίδα. Μήκος: 28 - 32 cm Βάρος: 400 – 500 g Άνοιγμα φτερών: 53 – 57 cm.

Τροφικές Συνήθειες :

Η πεδινή πέρδικα τρέφεται στο έδαφος, συνήθως με σπόρους, νεαρούς βλαστούς δημητριακών, τρυφερά φύλλα, σκουλήκια, σαλιγκάρια και έντομα. Το Φθινόπωρο και το χειμώνα καταναλώνει συνήθως σπόρους, την άνοιξη τρυφερά φύλλα και βλαστούς και το καλοκαίρι έντομα. Οι νεοσσοί λόγω των μεγάλων απαιτήσεων σε ζωικές πρωτεΐνες ταΐζονται αποκλειστικά με έντομα, προνύμφες, μυρμήγκια και άλλα ασπόνδυλα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ενδιαιτάται σε περιοχές, από την επιφάνεια της θάλασσας ως πάνω από υψόμετρο 2000, που διαθέτουν χορτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιέργειες, χέρσα τμήματα και αραιή δεντρώδη βλάστηση. Το μεγαλύτερο τμήμα του έτους οι πεδινές πέρδικες συναθροίζονται σε μικρά κοπάδια αλλά την άνοιξη τις συναντάμε σε ζευγάρια ή μοναχικές.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η καταστροφή των φυσικών φραχτών, οι μονοκαλλιέργειες σε μεγάλες εκτάσεις, η καύση των καλαμιών των καλλιεργειών δημητριακών, η έντονη και συχνή χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούν τις κυριότερες απειλές για την πεδινή πέρδικα. Η αύξηση των αρπάγων και η λαθροθήρα επίσης αποτελούν απειλή για το είδος.