Περιγραφή :

Η δεκαοχτούρα είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί, με μακρουλή σιλουέτα, κομψή με σχετικά μακριά ουρά γενικά ανοιχτού γκρι χρώματος, με κηλίδες στα άκρα. Στον αυχένα φέρει μαύρο κολάρο που δεν κλείνει μπροστά στο λαιμό. Η πλάτη της είναι ελαφρός πιο καφετί χρώματος, ενώ τα μεγάλα καλυπτήρια των φτερούγων είναι ελαφρός γκριζογάλανα. Τα μάτια είναι σκούρα σε αντίθεση με το ανοιχτού χρώματος κεφάλι. Τα εξωτερικά πηδαλιώδη φτερά έχουν άσπρες άκρες που είναι εμφανείς κατά τη πτήση. Τα νεαρά άτομα δεν φέρουν την μαύρη κηλίδα στο λαιμό και είναι πιο καφετί χρώματος. Μήκος: 31 - 33 cmΆνοιγμα φτερών: 47 – 55 cm

Τροφικές Συνήθειες :

Η δεκαοχτούρα δεν είναι επιφυλακτική και συχνά τρέφεται πολύ κοντά στον άνθρωπο, καθώς επισκέπτεται ταΐστρες που χρησιμοποιούνται για τα οικόσιτα ζώα. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί συνήθως απαντώνται γύρω από αποθήκες δημητριακών όπου τρέφεται με υπολείμματα ζωοτροφών. Είναι ένα κοινωνικό είδος και πολλές φορές παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια του Χειμώνα σε περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια τροφής.Τρέφεται κυρίως με σπόρους, βλαστούς, έντομα αλλά λόγω της προσαρμοστικής της ικανότητας συχνά τρέφεται με υπολείμματα διαφόρων ειδών τροφής των ανθρώπων.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Η δεκαοχτούρα ζει σε αστικές και περιαστικές περιοχές, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διάσπαρτα δέντρα, σε δεντρόκηπους, πάρκα, κήπους κ.α.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν καμιά σημαντική απειλή.