Περιγραφή :

Έχει μήκος 96-119 εκ., άνοιγμα φτερούγων 180-222 εκ. και βάρος από 3.000 έως 6.100 γρ. Αναγνωρίζεται εύκολα από το ανοιχτό γκριζογάλανο φτέρωμα καθώς και από τα πολύ μακριά πόδια του και μακρύ λεπτό λαιμό. Το κεφάλι και ο άνω λαιμός του είναι ασπρόμαυρα με γυμνό δέρμα στην πίσω κορόνα. Τα τριτεύοντα φτερά είναι μακριά εξαιρετικά ογκώδη και ακατάστατα. Ερετικά γκριζόμαυρα. Φύλλα όμοια.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, ερπετά, μικρά ψάρια, βατράχια, σαλιγκάρια, σκουλήκια, έντομα και τις προνύμφες τους. Επίσης τρέφεται και με φυτικής προέλευσης τροφής όπως καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη και σιτάρι, ηλιόσπορους, μπιζέλια, φασόλια, φιστίκια, ελιές, μούρα, βελανίδια, διάφορα λαχανικά, πατάτες, ρίζες, βλαστούς, και άλλα φυτικά στελέχη.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε υγρότοπους στα πεδινά, σε δάση, σε βάλτους, σε υγρολίβαδα και σε έλη. Αναζητά την τροφή συνήθως σε γεωργικές καλλιέργειες, σε χορτολίβαδα και σε παραλίμνιες εκτάσεις. Τη νύχτα κουρνιάζει σε βαλτότοπους και σε μέρη με χαμηλά επίπεδα νερού που του παρέχουν προστασία από τα αρπακτικά ζώα. Φωλιάζει στο έδαφος σε υγρότοπους ή σε βαλτώδη εδάφη. Η φωλιά κατασκευάζεται από καλάμια, βούρλα και άλλα φυτά, μπορεί να έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο και είναι συνήθως 10 έως 20 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η συρρίκνωση και αλλοίωση των υγροτόπων γλυκού νερού, εποχικών ή μόνιμων αποτελεί βασική απειλή για το είδος. Η όχληση στα ενδιαιτήματα τροφοληψίας που προκαλείται από την ανθρώπινη παρουσία ή την παρουσία οικόσιτων ζώων.