Γαλαζοπαπαδίτσα
Επιστημονική ονομασία :
Parus caeruleus
Κοινή ονομασία :
Γαλαζοπαπαδίτσα
Κατηγορία :
Μικρά στρουθιόμορφα
Θηρεύσιμο :
Όχι
Αρχεία :
Περιγραφή :
Η Γαλαζοπαπαδίτσα έχει μήκος 11-12cm, άνοιγμα φτερούγων 17,5-20 cm, και για τα δύο φύλα και βάρος 11 gr. Έχει γαλάζιο στέμμα μπλε και σκούρα μπλε οφθαλμική γραμμή που περνά από το μάτι, περικυκλώνουν τα λευκά μάγουλα στο πηγούνι, δίνοντας στο πουλί μια πολύ ξεχωριστή εμφάνιση. Το μέτωπο και μία λωρίδα στο φτερό είναι λευκά. Ο αυχένας, τα φτερά και η ουρά είναι μπλε και το πίσω μέρος είναι κιτρινοπράσινο. Το κάτω μέρος είναι κυρίως κίτρινο (σαν το θειάφι) με μία σκοτεινή γραμμή στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Το πόσο κίτρινη είναι η κοιλιά είναι ενδεικτικό του αριθμού από κιτρινοπράσινες κάμπιες που έχουν καταναλωθεί, λόγω των υψηλών επιπέδων των χρωστικών καροτίνης. Το ράμφος είναι μαύρο, τα πόδια. γαλαζωπά γκρι, και οι ίριδες σκούρες καφέ. Τα φύλα είναι όμοια. Τα νεαρά άτομα είναι αισθητά πιο κίτρινα. Μπορεί να την δούμε να κρέμεται ανάποδα από τα κλαδιά.
Τροφικές Συνήθειες :
Είναι είδος εντομοφαγο και τρέφεται με έντομα και τις προνύμφες αυτών. ‘Όλα τα μέλη της οικογένειας αυτής συμπληρώνουν την διατροφή τους με σπόρους και βατόμουρα.
Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :
Προτιμά αμιγή ή μικτά δάση πλατύφυλλων με μεγάλη παρουσία δρυός. Βρίσκεται επίσης σε πάρκα και κήπους. Φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων μέχρι τα 15 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και σε τεχνητά ξύλινα κιβώτια.
Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :
Το μικρό μέγεθος της Γαλαζοπαπαδίτσας την καθιστά ευάλωτη σαν θήραμα σε μεγαλύτερα είδη όπως οι κίσσες που παίρνουν τα αυγά και τους νεοσσούς που μόλις εγκατέλειψαν την φωλιά. Το κυριότερο αρπακτικό είναι το σαΐνι, και ακολουθεί η οικόσιτη γάτα. Οι φωλιές τους μπορεί να καταστραφούν από ζώα όπως οι νυφίτσες και οι σκίουροι.Οι επιτυχία στην ανατροφή των νεοσσών εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα σε πράσινές κάμπιες όσο και από τις καλές καιρικές συνθήκες.Οι αναπαραγωγική περίοδος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά αν ο καιρός είναι κρύος μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.