Βραχοκιρκίνεζο
Επιστημονική ονομασία :
Falco tinnunculus
Κοινή ονομασία :
Βραχοκιρκίνεζο
Κατηγορία :
Αρπακτικά ημερόβια (αετοί/ γεράκια)
Θηρεύσιμο :
Όχι
Αρχεία :
Περιγραφή :
Έχει μήκος 31-37cm, άνοιγμα φτερούγων 68-78cm, και βάρος 117-238gr το αρσενικό και 137-299gr το θηλυκό. Τα πάνω μέρη των φτερούγων είναι κοκκινοκαστανά με σκούρα καφέ στίγματα, ενώ τα κάτω κρεμ με καφέ γραμμώσεις στο στήθος και στίγματα στην κοιλιά. Το κεφάλι, ο αυχένας και το ουροπήγιο είναι γκριζογάλαζα. Η γκριζογάλαζη ουρά έχει μια πλατιά μαύρη λωρίδα στο άκρο της. Τα πρωτεύοντα και τα καλυπτήρια είναι σκουρόφαια. Το θηλυκό και τα νεαρά άτομα έχουν κεφάλι και αυχένα κοκκινοκάστανα με καρέ γραμμώσεις.
Τροφικές Συνήθειες :
Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, τυφλοπόντικες, έντομα, ερπετά και βατράχια. Συχνά αιωρείται στον αέρα ακίνητο λικνίζοντας τις φτερούγες του για λίγα δευτερόλεπτα στην προσπάθεια να εντοπίσει τη λεία του.
Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :
Το βραχοκιρκίνεζο ζει μονήρες, και πιο σπάνια συναντάται σε μεγαλύτερες ομάδες. Απαντάται σε όλους τους τύπους των ανοιχτών και αραιών σε βλάστηση ενδιαιτημάτων, όπως γεωργικές εκτάσεις, ανοιχτά δάση και ποολίβαδα. Φωλιάζει σε δέντρα, στύλους, γέφυρες, παλιές φωλιές κορακοειδών και τεχνητά κιβώτια. Καθώς είναι ιδιαίτερα κοινό είδος, δεν έχει προσδιοριστεί στην Ελλάδα κάποιος σημαντικός πληθυσμιακός πυρήνας.
Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :
Οι κυριότερες απειλές του είδους είναι η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στις γεωργικές καλλιέργειες που μειώνει τα τροφικά διαθέσιμα και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών και η μετατροπή τους σε αρδευόμενες μονοκαλλιέργειες.