Περιγραφή :

Πτηνό με γενικά ασπρόμαυρο φτέρωμα, λευκά μάγουλα και ροζ-κόκκινα υπουραία καλυπτήρια φτερά. Η πλάτη του είναι μαύρη με λευκές κηλίδες στα μάγουλα, στα πλάγια του λαιμού, και στα δευτερεύοντα ερετικά (κωπαία) φτερά, κόκκινο αυχένα, ροζ ράμφος. Διαθέτει ροζ – κόκκινα υπουραία καλυπτήρια φτερά. Τα φύλα είναι γενικά όμοια αλλά το θηλυκό φέρει μικρότερη κόκκινη κηλίδα στον αυχένα.Μήκος: 21 -24 cm Βάρος: 65 – 80 Άνοιγμα φτερών: 34 – 40 cm.

Τροφικές Συνήθειες :

Η διατροφή του βασίζεται στα έντομα και κυρίως στα αρθρόποδα. Καταναλώνει συχνά σπόρους, φουντούκια, καρύδια και αμύγδαλα. Κινείται κάθετα στον κορμό των δέντρων και ερευνά τον φλοιό ψάχνοντας για έντομα των οποίων τη θέση προσδιορίζει από τον ήχο που παράγουν. Όταν εντοπίσει ένα έντομο , χτυπά δυνατά το ράμφος του στο φλοιό ανοίγοντας τρύπα από την οποία το τραβάει με την μεγάλη γλώσσα του. Τα φουντούκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα τα σπάζει σε συγκεκριμένες θέσεις στις οποίες μαζεύονται αρκετά είδη πτηνών για να τραφούν με τα υπολείμματα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Αναπαράγεται σε περιοχές με δενδροκαλλιέργειες, αλσύλλια και πάρκα, κοντά σε πόλεις και χωριά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντικοί πληθυσμοί πυρήνες βρίσκονται στις παρακάτω σημαντικές περιοχές για τα πουλιά: α) Κοιλάδα Φιλιούρη και όρη ανατολικής Ροδόπης, β) Κοιλάδα Κομψάτου, γ) Όρος Κούσκουρας, δ) Κοιλάδα Νέστου και λιμνοθάλασσες.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Είναι ευάλωτος σε άρπαγες των αυγών και των νεοσσών. Τέτοιοι άρπαγες μπορεί να είναι τα κουνάβια και οι σκίουροι.