Περιγραφή :

Ένα από τα μεγαλύτερα άγρια θηλαστικά που ζουν στην Ελλάδα. Έχει μήκος από 1 έως 2.8 m, ενώ η ουρά της έχει μήκος από 6,5 έως 15 cm. Το ύψος της κυμαίνεται από 0,9 έως 1,20 m, ενώ όταν στέκεται στα πίσω πόδια, το ύψος της φτάνει τα 2,0 m. Το βάρος της κυμαίνεται από 70 έως περισσότερο από 400 kg, ενώ τα αρσενικά είναι 8 – 10 % πιο βαριά από τα θηλυκά. Το χρώμα της ποικίλει από ανοιχτό έως σκούρο καφέ.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι είδος παμφάγο (η τροφή της είναι 85%, περίπου, φυτικής προέλευσης και 15%, περίπου, ζωικής προέλευσης). Η φυτικής προέλευσης τροφή της αρκούδας, στην Ελλάδα, αποτελείται από 46 είδη από τα οποία τα 16 που βρέθηκαν πιο συχνά στα κόπρανά της ήταν καλλιεργούμενα είδη. Η αρκούδα μπορεί να είναι ενεργή όλη τη μέρα και τη νύχτα αλλά συνήθως τρέφεται νωρίς το πρωί και το βράδυ. Αναζητάει μέλι σε κυψέλες, ενώ επιτίθεται σε κτηνοτροφικά ζώα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά δασικά οικοσυστήματα φυλλοβόλων, κωνοφόρων ή μικτών ορεινών ή ημιορεινών δασών. Ωστόσο απαντά και σε πεδινές περιοχές με βλάστηση που εξασφαλίζει κάλυψη (Γρεβενά, Καστοριά κ.α.). Η χωροκράτεια των αρσενικών καλύπτει περιοχές εμβαδού 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μέσο όρο, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 500.Οι σημαντικότεροι πληθυσμοί πυρήνες βρίσκονται στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Θανάτωση από: οχήματα, μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και λαθροθήρες. Κατακερματισμός ενδιαιτημάτων από τη δημιουργία μεγάλων οδικών αξόνων.