Περιγραφή :

Έχει μήκος 85-100 εκ., άνοιγμα φτερούγων 145-170 εκ. και βάρος 1.030 γρ. το αρσενικό και 960 γρ. το θηλυκό. Διαφέρει από τον Λευκοτσικνιά στο ότι δεν έχει λοφίο στο κεφάλι και επιμηκυμένα φτερά στη βάση του λαιμού. Το ράμφος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι μαύρο και τα πόδια σκούρα κίτρινα, ενώ το χειμώνα το ράμφος γίνεται κίτρινο και τα πόδια κιτρινωπά. Τα μάτια είναι κίτρινα. Είναι μεγαλύτερος από τον Λευκοτσικνιά.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι κυρίως ψαροφάγος τρέφεται όμως και με αμφίβια, έντομα, ερπετά και περιστασιακά με μικρά θηλαστικά (τρωκτικά) ακόμη και με μικρά πουλιά. Τρέφεται μόνος και σπανιότερα σε μικρές ομάδες.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε καλαμώνες κοντά σε βαθιά νερά. Φωλιάζει σε μικτές αποικίες με άλλους ερωδιούς σε καλαμιώνες ή δέντρα και θάμνους, απομονωμένους ή σε νησίδες.Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Καταφουρκο και Κορακο-νήσια, στον υγρότοπο του Καλαμά και στη νήσο Πρασούδι στις οποίες είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η συρρίκνωση και αλλοίωση των υγροτόπων γλυκού νερού, εποχικών ή μόνιμων αποτελεί βασική απειλή για το είδος. Η όχληση στα ενδιαιτήματα τροφοληψίας που προκαλείται από την ανθρώπινη παρουσία ή την παρουσία οικόσιτων ζώων. Η αγροχημική ρύπανση και η ρύπανση από βαρέα μέταλλα, κυρίως υδράργυρο και μόλυβδο.