Περιγραφή :

Έχει μήκος 160-180 εκ., άνοιγμα φτερούγων 270-320 εκ. Μοιάζει με το Ροδοπελεκάνο ως προς το μέγεθος, διαφέρει όμως ως προς τον χρωματισμό. Το πάνω μέρος είναι λευκωπό, ενώ το κάτω γκριζόλευκο. Στο κάτω μέρος του λαιμού υπάρχει μία μεγάλη κιτρινωπή περιοχή. Έχει μάτια κίτρινα και πόδια γκρίζα. Τα φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι ελαφρά επιμηκυσμένα χωρίς όμως να σχηματίζουν λοφίο.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια καθώς επίσης με χέλια και κέφαλους. Tρέφεται κυρίως σε υγρότοπους (λίμνες) γλυκού νερού, αλλά και σε παράκτιους υγροτόπους με λιμνοθάλασσες.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ο Αργυροπελεκανος φωλιάζει σε νησίδες σε λιμνοθάλασσες. Στη χώρα μας φωλιάζει στους υγρότοπους: Λ. Μικρή Πρέσπα, Αμβρακικός, Λ.Κερκίνη, και Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Σχηματίζει μικτές αποικίες σε επιπλέουσες ή άλλες νησίδες, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση (καλαμιώνες). Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες για το είδος στην Ήπειρο έχουν οριστεί οι ΖΕΠ στον Αμβρακικό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια, στα οποία είναι και είδος χαρακτηρισμού.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η κακή διαχείριση των νερών, η ρύπανση, τα μπαζώματα, η επέκταση των υδατοκαλλιεργειών, η όχληση από ψαράδες, τα ατυχήματα στα ηλεκτροφόρα καλώδια προκαλούν προβλήματα στο είδος.