Περιγραφή :

Το χρώμα της είναι κιτρινοκόκκινο έως βαθύ κόκκινο στο πάνω μέρος, ενώ μπορεί να γίνεται γκριζωπό σε αρκετές περιπτώσεις και λευκό ή γκρι στο κάτω μέρος. Τα ποδιά στο τελείωμά τους είναι μαύρα και η ουρά στο άκρο της λευκή. Έχει κίτρινα μάτια και το ρύγχος είναι σκούρο καφέ ή μαύρο. Η ουρά της είναι φουντωτή και το τρίχωμά της πιο πυκνό, ενώ και το ρύγχος της είναι μακρόστενο. Η αλεπού φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο και ζυγίζει 3 - 7 κιλά. Η ουρά της φτάνει σε μήκος έως και τα 60 εκατοστά, δηλαδή είναι αρκετά μεγάλη συγκριτικά με το σώμα της.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι παμφάγο και καιροσκοπικό είδος. Το διαιτολόγιό της αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ασπόνδυλα. Ωστόσο, καταναλώνει και τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια και άλλα μικρά θηλαστικά, καθώς και ερπετά (όπως φίδια), αμφίβια, χόρτα, μούρα ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και σε καρπούς (φρούτα), ψάρια, πτηνά, αυγά, σκαθάρια, έντομα και όλα σχεδόν τα είδη μικρών ζώων. Κατά μέσο όρο καταναλώνει 0,5-1 κιλό τροφής την ημέρα. Έχει την χαρακτηριστική συνήθεια να αποθηκεύει υπολείμματα τροφής όταν παρατηρείται πλεόνασμα, για τα καταναλώσει αργότερα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ιδιαίτερα προσαρμοστικό είδος, χωρίς πολλές απαιτήσεις, μπόρεσε να εξαπλωθεί και να επιβιώσει σχεδόν σε όλους τους τύπους βιοτόπων. Στη χώρα μας απαντάται σε όλους τους τύπους οικοτόπων από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι περίπου τα 2000 μέτρα υψόμετρο. Αφθονεί σε περιοχές με ποικιλία και εναλλαγές οικοτοπων (θαμνότοποι, λιβάδια, δάση κλπ) που προσφέρουν τροφή και κάλυψη.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Είναι φορέας της Λύσσας και θεωρείται η «δεξαμενή» της ασθένειας στη φύση, την οποία μεταδίδει σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Οι αλεπούδες προσβάλλονται επίσης πολύ συχνά από ψώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί ζημιές στην πανίδα των περιοχών όπου διαβιεί, καθώς συλλαμβάνει κυρίως τα νεαρά άτομα ή νεοσσούς ακόμα και προστατευόμενων ειδών.