Περιγραφή :

Μικρό μεταναστευτικό πτηνό με χοντρό ράμφος, γαμψό στην άκρη, μακριά σχετικά ουρά και κοντά φτερά. Το αρσενικό έχει στήθος και κοιλιά ροδοκάστανα, χωρίς σκωληκοειδής γραμμές στα πλευρά. Ο Λαιμός είναι λευκός, η κορόνα γριζογάλανη που χωρίζεται από μαύρη λωρίδα που περιλαμβάνει το μάτι και εκτείνεται έως το μαύρο ράμφος. Το θηλυκό είναι μουντό κιτρινόλευκο από κάτω, με χοντρές σκωληκοειδής γραμμές. Η κορόνα είναι καφετιά ή γκριζοκάστανη, ο σβέρκος πιο γκρίζος και ο μανδύας σε πιο μουντό από του αρσενικού καφέ. Μήκος: 16 - 18 cm Άνοιγμα φτερών: 24 - 27 cm.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με έντομα σκαθάρια, διάφορα ασπόνδυλα, μικρά θηλαστικά, νεοσσούς πτηνών και ερπετά. Αναζητάει και εντοπίζει τα θύματά του από κατάλληλες θέσεις που του εξασφαλίζουν θέα, περιμένοντας να εντοπίσει τις κινήσεις τους. Όσον αφορά τα έντομα ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στα μεγάλα σκαθάρια, τις ακρίδες, αλλά και τις μέλισσες και τις σφήκες. Περιστασιακά τρέφεται με σαλιγκάρια και γεωσκώληκες, καθώς και διάφορα αρθρόποδα όπως αράχνες. Επίσης έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με νεοσσούς μικρών οδικών πτηνών, αμφίβια κ.α. Οι προνύμφες εντόμων όπως οι κάμπιες συνήθως χρησιμοποιούνται από τους γονείς για να θρέψουν τους νεοσσούς. Η φυτικής προέλευση τροφή αποτελείται κυρίως από μικρού μεγέθους καρπούς όπως τα μούρα και τα βύσσινα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ενδιαιτάται σε ποικιλία οικοσυστημάτων από 0μ. υψόμετρο έως πάνω από 1500 μ. από την επιφάνειας της θάλασσας. Προτιμάει ανοιχτές εκτάσεις με θάμνους, διάσπαρτα δέντρα, μη εντατικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες, πλαγιές βουνών με θάμνους και διάσπαρτα δέντρα κ.λπ.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η καταστροφή ή ο περιορισμός των φυσικών φραχτών, η υλοτομία μεμονωμένων δέντρων, η καταστροφή των ζωνών βλάστησης εκατέρωθεν των ρεμάτων και των ποταμών απειλούν το είδος.