Περιγραφή :

Το αγριοπερίστερο είναι το πιο γνωστό είδος από την οικογένεια των περιστεριδέων από το οποίο προέρχονται τα κατοικίδια περιστέρια. Έχει μακρύ σώμα, φτάνει τα 35 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 62-68 εκ. και βάρος 233-360γρ. Το κεφάλι, ο λαιμός και το στήθος έχουν σκούρο μπλε-γκρι χρώμα, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι ανοιχτότερου γκρι χρώματος. Στο λαιμό έχει μοβ-πράσινο ιριδίζον χρωματισμό. Τα μάτια είναι χρώματος πορτοκαλί ή κόκκινου. Το ράμφος του είναι γκρι-μαύρο με άσπρο κέρωμα, κοντό και δυνατό, μαλακό στην βάση, πάνω στην οποία υπάρχουν τα ρουθούνια και σκληρό στο άκρο. Έχει δύο χαρακτηριστικές μαύρες ταινίες στα φτερά, λευκό ουροπύγιο και μία μαύρη ταινία στην ουρά. Ζει περίπου 12 χρόνια.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με σπόρους σιτηρών. Προτιμά σπόρους από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και καλαμπόκι, αλλά τρέφεται και με σπόρους από όσπρια, με χυμώδεις καρπούς και με φύλλα ποωδών φυτών. Περιστασιακά τρέφεται και με ζωικής προέλευσης τροφές όπως: γαιοσκώληκες, σαλιγκάρια, αράχνες, σκουλήκια και κάμπιες. Αποθηκεύει την τροφή του στον πρόλοβο του πριν μεταφερθεί στον μυώδη στόμαχο, ενώ πίνει νερό βουτώντας το ράμφος του στο νερό και ρουφώντας σιγά σιγά χωρίς να ανασηκώσει το κεφάλι.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Απαντάται σε βραχώδεις περιοχές και γκρεμούς που βρίσκονται συνήθως κατά μήκος της ακτογραμμής. Επίσης παρατηρείται και στην ενδοχώρα σε βραχώδεις εξάρσεις οι οποίες παρουσιάζουν κατάλληλες θέσεις φωλεοποίησης και κουρνιάσματος.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Κύριες αιτίες που επηρεάζουν τον πληθυσμό του είδους είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, οι άρπαγες και η καταστροφή των βιοτόπων. Επίσης η εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών που παρατηρούνταν σε αναβαθμίδες, κυρίως στη νησιωτική χώρα μείωσε τη διαθεσιμότητα της τροφής για το είδος. Γνωστοί θηρευτές του Αγριοπερίστερου είναι διάφορα αρπακτικά πτηνά και κυρίως ο Πετρίτης και το Ξεφτέρι.