Περιγραφή :

Έχει μήκος 69-81 εκ., άνοιγμα φτερούγων 100-131 εκ. και βάρος 966- 1940 γρ. το αρσενικό και 867-1150 γρ. το θηλυκό. Στέμμα και μουστάκι μαύρο, πηγούνι λευκό, ενώ ο υπόλοιπος χρωματισμός του είναι κιτρινοκαστανός με σκουρόφαιες αποχρώσεις. Ράμφος κιτρινοπράσινο και πόδια πρασινωπά. Συνήθως έχει το ράμφος και το λαιμό ανασηκωμένα προς τα πάνω.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται μοναχικά κυρίως με ψάρια, αμφίβια, βατράχια και μικρά θηλαστικά και πουλιά, ερπετά και έντομα, σκουλήκια και καρκινοειδή, χέλια και γυρίνους Δραστηριοποιείται κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, ενώ την υπόλοιπη μέρα αναπαύεται σε καλαμώνες, όπου δύσκολα διακρίνεται.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ζει σε καλαμώνες κοντά σε βαθιά νερά. Φωλιάζει στο έδαφος, αβαθή νερά, και πυκνούς καλαμώνες. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε εξέδρα διαμέτρου 30-40 εκ. και ύψους 10-15 εκ., από νεκρά καλάμια και βούρλα. Δεν έχουν προσδιοριστεί για το είδος σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες στην Ήπειρο.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Η συρρίκνωση και αλλοίωση των υγροτόπων γλυκού νερού, εποχικών ή μόνιμων αποτελεί βασική απειλή για το είδος. Η όχληση στα ενδιαιτήματα τροφοληψίας που προκαλείται από την ανθρώπινη παρουσία ή την παρουσία οικόσιτων ζώων. Ο ευτροφισμός των ενδιαιτημάτων γλυκού νερού προκαλεί μεταβολή στην αφθονία και σύνθεση των πληθυσμών ψαριών που αποτελούν λεία του. Η αγροχημική ρύπανση και η ρύπανση από βαρέα μέταλλα, κυρίως υδράργυρο και μόλυβδο.